Popis
Nominal Zmes na chlieb s chia semienkami
Bezlepková zmes na vláčny a chutný chlieb s chia semienkami.
Chia semienka obsahujú viac ako 30% vlákniny a to so zastúpením nerozpustných a rozpustných zložiek. Z asi 30% tuku tvoria veľký diel omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Chia semienka sú tiež cenené pre svoj obsah bielkovín a minerálnych látok a takto teda tieto semienka šalvie hispánskej nutrične dopĺňajú múku zo zlatého ľanu obsiahnutú tiež v tejto zmesi, na prípravu chutného, vláčneho a bezlepkového chleba.
Základná príprava:
-
500g zmes
-
500ml vody
-
20ml oleja
-
15g čerstvého droždia
Postup pre prípravu chleba v domácej pekárni: Do nádoby na pečenie nalejeme vlažnú vodu, olej, rozdrobíme čerstvé alebo sušené droždie a pridáme zmes na chlieb. Odporúčaná dávka droždia a vody sa týka programov na bezlepkové pečenie s dĺžkou kysnutia približne 45-50 min., a cca 60 min. pečenia. Počas kysnutia by sa už nemalo znova miešať. Podľa typu pekárne a dĺžky použitého programu môžeme upraviť teplotu vody a množstvo droždia. Ak je chlieb prepadnutý a prekysnutý (má väčšie a nerovnomerné póry), znížime dávku droždia, alebo použijeme chladnejšiu vodu. Ak je chlieb naopak nedokysnutý, má hutnejšiu štruktúru a tendenciu na povrchu praskať, použijeme viac droždia, alebo teplejšiu vodu. Počas prvých minút miešania je dobré mäkkou stierkou zhrnúť suroviny prilepené na stenách nádoby do cesta. Chlieb krájame až úplne vychladne.
Postup pre pečenie v bežnej rúre: Vymiešajte cesto podľa návodu. Pretože si dobu kysnutia strážite sami, môžete dávku droždia zvýšiť na 15g / 500g zmesi. Cesto nechajte chvíľu odstáť a potom vložte do dôkladne vymastenej formy. Tá by mala byť naplnená maximálne do 3/5, aby malo cesto priestor na kysnutie. Pre ľahšie spracovanie cesta použite naolejované dlane. Z cesta môžete vytvarovať valec, obaliť ho napríklad v slnečnicových semienkach a následne vložiť do formy. Chlieb nechajte kysnúť 45-60 minút pod vlhkou utierkou, aby povrch neskôrnatel. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 60 min. Ak sa vám bude zdať, že povrch chleba rýchlo tmavne, prikryte ho včas alobalom. Po upečení hneď vyklopte, ale krájajte až po vychladnutí.
VÝROBCAZa viac než 25 rokov existencie firmy Nominal založenej v roku 1993, sú pre spoločnosť inšpiráciou hlavne zdravé rozhodnutia. Spoločnosť Nominal dbá predovšetkým na kvalitu surovín, z ktorých si niektoré dokonca sami pestujú. Je faktom, že Nominal patrí k priekopníkom vo výrobe bezlepkových potravín nielen v Čechách, ale aj na Slovensku. Ich cieľom je urobiť zákazníkom život pestrejším. Neraz sa v duchu svetových trendov a nových stravovacích zvykov ukazuje, že produkty Nominal používajú nielen ľudia s potravinovým obmedzením, ale taktiež tí, ktorí svoj organizmus nechcú zbytočne zaťažovať.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.